School Session Times Policy



<u>Introduction</u>

The purpose of this policy is to ensure that the structure of the school day provides the best possible framework for teaching and learning. Our aim at Llanfechain Church in Wales Primary School is to allow sufficient time to ensure delivery of a broad and balanced curriculum and collective worship, as well as the necessary time for registration and breaks.

The Changing of School Session Times (Wales) Regulations came into force on 1 April 2009. Section 32 of the Education Act 2002, as amended by the Learner Travel (Wales) Measure 2008, sets out who is responsible for determining the dates of school terms, school holidays and the times of school sessions. For Llanfechain Church in Wales Primary School, the governing body determines the times of school sessions (with the Powys LA determining the dates of the school terms and holidays).

Roles and responsibilities of governors

The governing body at Llanfechain Church in Wales Primary School will ensure that, if changes are being considered to the school day, the headteacher will consult fully with the staff, parents, pupils, and the LEA to ensure that:

- a statement is prepared specifying the proposed change and, if required to do so by the LEA,
- provide a copy of the statement to all parents and make copies available for inspection at the school
- call a meeting, if requested by parents to discuss the proposed change
- consider any comments made and decide whether to implement the proposed change, with or without any modification
- inform the LEA and parents of any change before it takes effect

Minimum weekly teaching times

DfEE Circular 7/90 sets out the following suggested minimum weekly teaching times as a guide for schools:

Foundation Learning 21 hrs

Older Learners
23 hrs 30mins

While the above guidance does not outline the standard minimum hours to be operated by schools it stands as non-statutory guidance and has advisory status only.

Arrangements for monitoring and evaluating

The annual review of the curriculum will consider whether an appropriate amount of time is allocated to each curriculum area, and if required recommendations for a change will be made to the governing body by the headteacher. When changes are made feedback will be sought from pupils, staff and parents at the end of the first year.

Timetable Outline:

Time:	Activity	Total Teaching Time:	
		Foundation Phase	Juniors
9am	Assembly		
9.15am	Teaching Time	1 hour 15 minutes	1 hour 15 minutes
10.30am	Break		
10.45am	Teaching Time	15 minutes	15 minutes
11am	Teaching Time	55 minutes	1 hour
11.55am (12.00pm KS2)	Lunch		
1pm	Teaching Time	1 hour 15 minutes	1 hour 15 minutes
2.15pm	Break		
2.30pm	Teaching Time	1 hour	1 hour
3.30pm	End of day		
		Total: 4 hours 40 minutes	Total: 4 hours 40 minutes
Total Teaching Time per week:		23 hours 20 minutes	23 hours 45 minutes